Търсене
  • artemida127

Косопад:Причини,лечения и профилактика

Актуализирано: Фев 10
Какви са причините и рисковите фактори за загуба на коса?


Тъй като има много видове косопад, намирането на причината може да бъде предизвикателство. Този преглед ще обхване най-честите причини за загуба на коса, възникнали при нормална несигурна кожа на скалпа. Медицинският термин за косопад е алопеция.


Повечето косопад не е свързан със системни или вътрешни заболявания, нито лошата диета е чест фактор. Косата може просто да изтънява в резултат на предварително определени генетични фактори и цялостния процес на стареене . Много мъже и жени могат да забележат леко физиологично изтъняване на косата, започвайки от 30-те и 40-те години. Житейските превратности, включително заболяване, емоционална травма , лишаване от протеини (по време на стриктна диета ) и хормонални промени като тези при бременност , пубертет и менопауза, могат да причинят загуба на коса.

Няколко здравословни състояния, включително заболяване на щитовидната жлеза, анемия с недостиг на желязо и вторичен сифилис , могат да причинят загуба на коса. Докато тестовите изследвания на щитовидната жлеза и други лабораторни изследвания, включително пълна кръвна картина (CBC), при хора, които имат обикновена загуба на коса, обикновено са нормални, важно е да се изключат лечимите причини за загуба на коса.


Има много начини за категоризиране на загубата на коса. Първо трябва да се изследва скалпа, за да се установи дали косопадът се дължи на физическото унищожаване и загуба на космените фоликули (белези или цикатрициална алопеция). Ако скалпът изглежда напълно нормален с изобилие от празни космени фоликули, това се нарича белег на косопад. От друга страна, цикатриалната алопеция трайно унищожава фоликулите. Косопад се получава и в ситуации, когато има физическо или химическо увреждане на косъма, което води до счупване. Понякога може да се наложи да се направи по-дълбоко и задълбочено изследване на скалпа, за да се разграничат тези състояния.


Alopecia areata ( малки кръгли или монетни плешиви петна по скалпа, които обикновено растат обратно в рамките на месеци ),

Traction alopecia ( изтъняване от тесни плитки или кончета ),

Trichotillomania ( навикът да усуквате или издърпвате косата навън ),

Tinea capitis ( гъбична инфекция )


Какво е андрогенетична или андрогенна алопеция ("плешивост по мъжки модел", "плешивост по женски модел"?


Този вид алопеция често се приписва на генетична предразположеност и фамилна анамнеза. Андрогенната алопеция се появява както при мъжете, така и при жените. Косопадът при мъжете често е по-бърз, по-ранен и по-обширен.

Лекарите наричат ​​общата плешивост като "андрогенетична алопеция" или "андрогенна алопеция", което предполага, че за развитието на състоянието е необходима комбинация от хормони и наследственост (генетика). Точната причина за този модел не е известна. (Участващите мъжки хормони присъстват както при мъжете, така и при жените.)


Мъжка плешивост


Дори мъжете, които никога не "плешиви" изтъняват донякъде през годините. За разлика от тези с обратимо проливане на телоген, тези с обикновен косопад не забелязват много коса; те просто виждат, че вече я няма. Момчетата в юношеска възраст забелязват известно отстъпване в близост до слепоочията, тъй като линиите им на коса се променят от правия модел на момчетата до по-"М-образния" модел на възрастните мъже. Това нормално развитие не означава, че те губят коса.


Загубата на коса при жените различна ли е от мъжете?


Плешивост по женски модел


Жените губят косата и по наследствена (генетична) основа, но женският модел косопад има тенденция да бъде по-дифузен, с по-малка вероятност корона и челна коса да се загубят. Въпреки че някои жени могат да забележат изтъняване на косата още на 20-те си години, темпът на загуба на коса има тенденция да бъде постепенно, често са необходими години, за да станат очевидни за други. Изглежда има нормално физиологично изтъняване, което идва с възрастта и се среща при много жени в ранните им до средата на 30-те години. Повече жени имат основни причини за загуба на коса, отколкото мъжете. Те включват лечими състояния като анемия и заболявания на щитовидната жлеза и синдром на поликистозни яйчници ( PCOS)). Тези състояния се диагностицират чрез кръвни изследвания заедно с исторически и физически доказателства. Въпреки че няколко проучвания предполагат, че плешивостта може да се наследява чрез семейните гени на майката, тези теории изискват допълнително тестване. Настоящите проучвания са неубедителни.

Докато историите за шапки, задушаващи фоликулите или дългите коси, които дърпат корените, изтеглена назад и постоянното триене, може потенциално да се влоши или да причини локализиран косопад при някои хора. Хората, които дърпат косата си плътно назад в гумена лента, могат да развият локализиран косопад в предната част на скалпа.


Има ли зависимост между загубата на коса и стреса ?

Както емоционалният, така и физическият стрес (като сериозно заболяване или възстановяване от операция) са свързани с косопад . Възможно е стресът да предизвика хормонални промени, които са отговорни за загубата на коса , тъй като загубата на коса е известна последица от други хормонални промени поради бременност , нарушения на щитовидната жлеза или дори от приемането на орални контрацептиви .

Нервните навици, като триене на скалпа или усукване или издърпване на косата, също могат да са отговорни за загубата на коса. Тези навици могат да бъдат реакции на психологически стрес при някои хора и могат да бъдат друга причина за свързания със стреса косопад. Прекомерното дърпане на коса е форма на нарушение на контрола на импулсите, медицински наричано трихотиломания .

Косопадът от хормонални промени често изчезва след период от месеци до две години. Както при другите симптоми, свързани със стреса, ученето и практикуването на ефективни техники за управление на стреса могат да помогнат за намаляване тежестта на симптомите.

Какви витамини са добри за косопад?


Добрият ежедневен мултивитамин, съдържащ цинк, витамин В, фолати, желязо и калций е разумен избор, По-новите проучвания предполагат, че витамин D може да бъде донякъде полезен и си струва да се обмисли. Специфични дефицити на витамини и минерали като желязо или витамин В12 могат да бъдат диагностицирани чрез кръвни изследвания и лекувани.


Как хората предотвратяват косопада?


Предотвратяването на косопада зависи от основната причина. Добрата хигиена на косата с редовно почистване с шампоан е основна стъпка, но вероятно е от малка полза. Доброто хранене , особено адекватните нива на желязо и витамин В, е от полза. Лечението на основните медицински състояния като заболяване на щитовидната жлеза, анемия и хормонален дисбаланс може да бъде полезно за профилактика.4 преглеждания
  • Facebook