Търсене
  • artemida127

Причини за пърхот

Пърхотът е често срещано състояние на кожата.
Пърхотът не се причинява от лоша хигиена, въпреки че може да е по-очевидно, ако не миете косата си редовно.

Стресът и студеното време също могат да влошат пърхота.


  1. Списък на състояния, които причиняват пърхот и основните симптоми

  2. Симптоми-Възможни причини


-люспести, сърбящи и червени петна по кожата на скалпа, лицето и други области на тялото-себореен дерматит

(Дерматит“ е червено, сърбящо, люспесто (възпалено) кожно оплакване; „себорейна“ означава, че обривът засяга мазните (мастните) кожни зони като лицето, скалпа и центъра на гърдите.

Себореен дерматит е много често срещан и много хора дори не знаят, че го имат. Като цяло се съобщава, че засяга около 4% от населението, а пърхотът (който е лек себореен дерматит на скалпа) може да засегне почти половината от всички възрастни. Тя може да започне по всяко време след пубертета и е леко разпространена при мъжете. Бебетата също могат да получат краткотраен тип себореен дерматит в скалпа (люлка) и зоната на пелена, която обикновено се изчиства след няколко месеца.)


-червен или сребърен обрив по скалпа, понякога с косопад-tinea capitis , известен като трихофития

(Трихофития е често срещана гъбична инфекция.Проверете дали е трихофития

Основният симптом на трихофития е червен или сребърен обрив. Обривът може да бъде люспест, сух, подут или сърбящ.

Трихофития може да се появи навсякъде по тялото, включително скалпа (tinea capitis) и слабините (jock сърбеж).Обикновено обривът е с формата на пръстен, освен ако не е на лицето, шията или скалпа.Понякога обривът расте, разпространява се или има повече от един обрив.Трихофития на лицето или скалпа също може да причини загуба на косми.Обикновено трябва да използвате противогъбично лекарство всеки ден в продължение на 2 седмици. Важно е да завършите целия курс, дори ако симптомите ви отшумят.


-суха,зачервена, люспеста и силно сърбяща кожа по области на тялото-екзема

(Атопичната екзема (атопичен дерматит) е най-честата форма на екзема, състояние, което кара кожата да се сърби, суха и напукана.

Атопичната екзема се среща по-често при деца, като често се развива преди първия им рожден ден. Но може да се развие за първи път и при възрастни.

Обикновено това е дългосрочно (хронично) състояние, въпреки че може да се подобри значително или дори да се изясни напълно при някои деца с напредване на възрастта.

Симптоми на атопична екзема

Атопичната екзема предизвиква сърбеж, суха, напукана и възпалена.

Някои хора имат само малки петна от суха кожа, но при други може да се появи широко възпалена кожа по цялото тяло.

Възпалената кожа може да стане червена на по-светлата кожа, а по-тъмнокафява, лилава или сива на по-тъмната кожа. Това също може да бъде по-трудно да се види на по-тъмната кожа.

Въпреки че атопичната екзема може да засегне всяка част на тялото, тя най-често засяга ръцете, вътрешностите на лактите, гърбовете на коленете и лицето и скалпа при деца.

Хората с атопична екзема обикновено имат периоди, когато симптомите са по-малко забележими, както и периоди, когато симптомите стават по-тежки.)


-зачервена, възпалена (раздразнена) кожа; може също да има мехури и напукана кожа - реакция към продукти като боя за коса, спрейове, гелове или мусове-контактен дерматит

(Контактният дерматит е вид екзема, предизвикана от контакт с определено вещество.

Екземата е наименованието за група състояния, при които кожата става суха и раздразнена.

Контактният дерматит обикновено се подобрява или изчиства напълно, ако веществото, причиняващо проблема, бъде идентифицирано и избягнато. Предлагат се и лечения, които да помогнат за облекчаване на симптомите.

Симптоми на контактен дерматит

Контактният дерматит води до сърбеж, мехури, суха и напукана кожа.

По-светлата кожа може да стане червена, а по-тъмната кожа може да стане тъмнокафява, лилава или сива.

Тази реакция обикновено се проявява в рамките на няколко часа или дни след излагане на дразнител или алерген.

Симптомите могат да засегнат всяка част на тялото, но най-често ръцете и лицето.


-червени, люспести, корички и възпалени петна по кожата, покрити със сребристи люспи-псориазис

(Псориазисът е състояние на кожата, което причинява червени, люспести петна по кожата, покрити със сребристи люспи.

Тези пластири обикновено се появяват на лактите, коленете, скалпа и долната част на гърба, но могат да се появят навсякъде по тялото ви.

Повечето хора са засегнати само с малки пластири. В някои случаи пластирите могат да бъдат сърбящи или възпалени.

Псориазисът засяга около 2% от хората във Великобритания. Тя може да започне на всяка възраст, но най-често се развива при възрастни под 35 години и засяга еднакво мъжете и жените.

Тежестта на псориазис варира значително от човек на човек. За някои това е просто незначително дразнене, но за други това може до голяма степен да повлияе на качеството им на живот.

Псориазисът е дълготрайно (хронично) заболяване, което обикновено включва периоди, когато нямате симптоми или леки симптоми, последвани от периоди, когато симптомите са по-тежки.


-мазни, жълтеникави корички по кожата на бебето, веждите и зоната на пелените cradle cap

(Cradle cap е безобидно състояние на кожата, което е често срещано при бебетата. Обикновено се изчиства самостоятелно, но има неща, които можете да опитате да го направите по-добре.

може да изглежда като петна от мазни и жълти корички.Корите могат да се лющят и да направят кожата да изглежда червена.Може да се появи на други части на тялото, като зоната на веждите, носа,не е сърбяща или болезнена и не притеснява бебето ви.

Не е ясно какво причинява капачката на люлката. Не може да бъде хванато от друго бебе.

Неща, които можете да опитате да се отървете от капачката на люлката


  1. мийте редовно косата на бебето си с бебешки шампоан и внимателно разхлабете люспите с мека четкавнимателно разтривайте върху бебешко масло или растително масло (например зехтин), за да омекотите коричкитеизползвайте бебешко масло, растително масло или вазелин за една нощ и измийте с бебешки шампоан сутринDo

  2. не използвайте фъстъчено масло (поради риска от алергия)не използвайте сапунне използвайте шампоани за възрастнине избирайте корички - това може да причини инфекция.


4 преглеждания
  • Facebook